JOIN MY CATS' FACEBOOK HERE

NUFFNANG!

LOOKING FOR PRODUCTS FOR CATS OR CATS FOR SALE / ADOPTION? CLICK HERE :

FEATURED IN REMAJA MAGAZINE : 1ST MAY 2010 ISSUE

FEATURED IN REMAJA MAGAZINE : 1ST MAY 2010 ISSUE

Wednesday, October 27, 2010

MY PASSION FOR PERSIANS : TIPS & CARE FOR YOUR DARLING CATS!


****FRESH FROM THE OVEN!****

Salam & Good Day to allllll friends and visitors...
Terima kasih kerana sudi singgah di page ini.
Hari ini, nak berkongsi TIPS baru with everyone of you...
So stay tuned till the end of this post Okay...?

**New Tips with More Essential Products to be shared!**

Lama kan tak update tentang new TIPS? 
Bukan malas, tapi kena la try on my cats dulu whether it works or not...
So harini nak share info tentang beberapa Essential Items that I use / feed on my lovely darling angels..

1) PET HEALTH PLUS FROM PAWZ!

Okay as seen in Facebook Page, this is the new product that I use..
Multi-functional product..

Ada 2 cara guna, boleh spray pada badan kucing dan boleh juga feed your cat with this product...

100% organic, feeding your cat with this will result in better digestion, healthier and stronger cat and also, odorless poopeeees! hehehe try la! :) 
try experiment it out yourself... you can notice "bahan buangan" kucing anda kurang atau langsung tidak berbau! 

--source : Google!--

Boleh spray pada badan kucing untuk mencegah kutu, mites and other bacterial infection pada kucing..
Boleh merawat fungus pada kucing dan mcm2 lagi..
Penggunaan yang teratur setiap hari, akan menghasilkan bulu kucing yang gebu dan bersinar shiny-shiny!
Dalam 2 minggu boleh nampak perbezaan :)

Dalam kotak tu ada dia bagi note of instructions and kegunaan Pet Health Plus ni..
Sangat banyak kegunaan, sesuai untuk luar dan dalam! 
Saiz bottle nye pun besar, so takde la cepat habis... :)
A Very Fun Product to use indeed!

2) MALASEB MEDICATED SHAMPOO

Okay Malaseb ni memang dah pernah saya share kan pada tips yang lepas..
Memang susah nak dapatkan shampoo Malaseb ni, hanya dijual di Klinik Haiwan yang terpilih..
I received sooo many requests from cat lover friends for Malaseb...

Untuk kucing yang ada masalah kulit, gatal2, bekas kurap sehingga keluar kulit mati, boleh try guna MALASEB ni. Untuk yang agak teruk masalah kulit tu, boleh gunakan 2-3 kali dalam seminggu..
So far it's good! :) 

POISON!
Yeee memangla poison... semua shampoo pun poison...
Kalau pening2 nak cari shampoo yang sesuai untuk merawat masalah kulit, trylah MALASEB..
(Haha promote habis~ Time saya bela kucing awal-awal dulu, habis try semua shampoo..sebab tak tahu yang mana bagus...)

**Note : Malaseb is a medicated shampoo meant to treat skin problems, bukan untuk kegunaan saja2...**
Makesure you use the shampoo according to the direction tau! 

3) ORGADERM SPRAY FOR PET'S SKIN DISORDER

Orgaderm spray ni memang antara yang paling banyak dapat sambutan..
And also, one of my favorite products for my cats..
Selalunya, I will spray this Orgaderm pada kulit kucing yang ada gatal-gatal..
Kalau ada bulu bergumpal tu, I will trim it out and then spray Orgaderm ni..

Kenapa Orgaderm Spray?
Because Orgaderm spray helps promote new and healthier skin..
Mempercepatkan pertumbuhan bulu pada bahagian yang togel akibat digaru2.. luka atau jangkitan fungus.
Pantang nampak kulit kucing berkerak, I will directly spray the infected area..

**My Cat, Achel lovesss this Orgaderm Spray.. 
He needs it to deter all unwanted germs and also to promote   strong fur without shedding**

A lot of friends ordered this item from me, so I hope you will get the benefit too!
Paling berkesan, mandikan dulu kucing dengan MALASEB Shampoo, then bila dah kering, Spray je Orgaderm ni...

Kalau kucing anda ada masalah keguguran bulu akibat jangkitan fungus (fungus menyebabkan kucing Botak!), boleh spray je... lagi2 yang kat bahagian telinga & ekor...

Try tauuu!

4) COLIRCUSI GENTAMICIN EYE DROPS 
& TROY EAR CANKER DROPS

Ok the Gentamicin Eye & Ear drops tu pun dah di shared sebelum ni kan?
Boleh dapatkan di Vet atau di Petshop... 
Perasan tak brand apa tu? Brand ALCON kan?
Haaa bagi yang selalu pakai contact lens, mesti perasan brand ALCON ni...
Selain produce solution untuk contact lens, ada juga ubat mata... 
Suka pakai ubat mata ni for my cats, since ada antibiotic dalam contentnya...

Yang botol di sebelah kanan tu, that's TROY EAR CANKER DROPS
Functions sama mcm ILIUM Ear Cleaner,
TROY Ear Drops ni sesuai untuk membersihkan wax telinga kucing.. 
Just titikkan beberapa drops, biarkan semalaman.. All the wax will come out.. This will also prevent ear mites!
Bahaya tauuu ear mites! 
Boleh sebabkan kurap di telinga kucing dan juga menyebabkan telinga bernanah...
Haaa kalau dah jadi mcmtu, memang sakitla nak membayar bill Vet...

5) NUTRICOAT:
FOR CATS WITH FUR SHEDDING PROBLEM
**NUTRI-COAT (UNTUK MASALAH KEGUGURAN BULU KUCING)**

Supplement untuk kucing anda yang mengalami masalah keguguran bulu @ Shedding!
Nutri-Coat is a supplement / Vitamin that will promote the growth of the new fur, menguatkan akar bulu kucing dan mencegah bulu kucing daripada gugur...
According to Vet, Nutri-Coat ni lebih cepat nampak effectnya berbanding dengan Brewer's Yeast..

Totally recommended!
Dalam 2-3 minggu dah boleh nampak effect nya tau!

6) FLEAS DROP / UBAT KUTU

This is another new Essential Item for my cats! Ubat KUTU.....!
For your info, I memang tak guna Frontline Spray / Drops sebab harganya yang mahal melangit..
My cats pulak ramai, karang bankrupt pulak setiap kali kutu menyerang...

Kenapa ada kutu?
Sebab saya selalu bawa my cats keluar jalan2 setiap petang..
So terdedah dengan dirts and also daripada kucing2 lain yang datang bermain...

I got this from a local Vet, memang 100% berkesan!
And yang paling best, sebotol tu boleh guna untuk 10 ekor kucing...(Frontline just 1 cat for a tube right?)
Saiz botol tu sama mcm ubat mata Gentamicin kat atas..
Just titikkan pada bahagian belakang badan kucing, jgn mandikan selama 3-4 hari...
Kemudian boleh check, memang kutu semua hilang tatau pegi mana...

Kalau ada kutu, kucing akan mula tergaru2...bulu gugur..malah boleh jadi kurus tau!
Stress agaknya rambut dia gatal2...

7) ROYAL CANIN (MY CATS' KOKO KRUNCH!)

I have tried sooo many products before this. Even a Petshop kindly sponsored me to try their other products on my cats but I have to say, my cats love Royal Canin (RC) the best.
Maybe it's because they are already used to it since they were babies, so bila bagi makanan lain, terus tarik muka.
But I love RC also because it makes my cats strong and healthy. Bigger bone structure and buff! hehee
This is not to Promote RC, but personally it is the best Premium Food I ever tried on my cats.
So far my cats tak ada masalah keguguran bulu yang melampau, and tak ada masalah cirit birit..
Nampaknya, kopak laaaa poket daku setiap bulan nak beli "Beras" diorang ni..


8) ALL NATURAL : PETS OWN EASY TO 
DIGEST MILK

Looking for suitable Milk for the little babies?
If you found an abandoned kittens, you can feed the babies with this milk, even sesuai untuk baby yang baru lahir.. Senang je, boleh guna bottle, atau guna syringe..

DO NOT feed your cats with Cow's milk, nanti habis cirit birit..
This ALL NATURAL milk contains NO Lactose so it is suitable for the cat's stomach.
Rich with calcium, this milk will help you solve the malnutrition in your cats.

Try it out!
Recommended by Certified Veterinar. 


FOR MORE ITEMS (and cats too!)
PLEASE VISIT MY MINI PET SHOP HERE : 



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Before I forgot!
I want to thank my Cat Lover Friends yang selalu e-mail berkongsi idea atau bertanya pendapat dan bertukar-tukar info.. saya harap saya dah reply sebaiknya..

To those who ordered the products from me, I already sent the items out to all of you through Poslaju Courier..Insya Allah dalam 1-2 hari akan sampai..
Selamat mencuba & don't forget, follow the written instruction tauu!
Kalau ada yang tak sure, can email to me ye....

**Thanks a lot for your trust! And also to friends from Brunei & Indonesia Tooo!**


~~~~~GOOD NEWS!~~~~~
As I have received so many positive feedbacks from my cat lover friends here,
I am now TAKING ORDERS for the above items.
Yes, Including the ROYAL CANIN packs!

All items will be sent through Pos Laju @ Express Courier direct to your doorstep!
Senang kan?
For Any Inquiries, 
can directly E-MAIL to me at : PASSIONPERSIANS@YAHOO.COM!

I will reply you soooon :)

Okay.... harap info di atas bermanfaat untuk semua... 
Tak kisahlah kucing apa yang kita bela sekalipun, kucing parsi ke, kucing hutan ke, kucing kampung atau stray cats, tapi kalau betul cara penjagaan nya, mesti kita akan rasa happy and bangga dengan kucing-kucing kita.... Kan...?

With Love,
Sabrina & Cats! 


(All attached pictures are from my personal collection TQ)

Sunday, October 17, 2010

A Visit to Kak Muhaini's House & Her Big Fluffy Cats!


Hi everyone!

Today I went to Kak Muhaini's house for lunch..
Thanksss sebab ajak... Sedappp sangat dapat makan Ketam cili api, udang masak pedas, kerabu sotong andddd mcm2 lagi laaaaa....

Best bukan sebab dapat makan je, tapi dapat jumpa dengan kucing2 Kak Muhaini yang makin hari makin mengembang mcm kena pam... Gebuuu and hyperactive!
Pastu ape lagi.. sembang mcm2 about cats berjam2 sampai tak sedar dah nak pukul 7p.m....

Nak tgk kucing2 Kak Muhaini??

Haaa check out the pictures below....

This is Oreo..
She's a Tortieshell with a unique brown color.
My Jennifer is also a Tortie, tapi black is her dominant color...


This is Blackie..
Verrrrry fluffy!
Masa awal2 Blackie dibawa balik oleh Kak Muhaini, I can remember that he was just a small kitten..
Now he's soooo big!


Blackie & Oreo ni adik beradik...
Both of them are Semi-Flat Long Haired cats..
Very lovely and manja...
Anak-anak Kak Muhaini pun can get along with all of them..


Bila tengok Blackie, terasa mcm nak jugak own myself one Solid Black Persian...
Hehehee.... With piercing copper-colored eyes, malam-malam nampak gigi aje...


According to Kak Muhaini, because of her unique eyes, Oreo nampak mcm Juling sikit...
Hehehhehee ye ke Juling??

Kak Muhaini's eldest daugher, Alia, with Baby Debab Blackie...
Geraaammm sangat dengan si Blackie ni...
Best peluk...!


Ini pula Abang Gordo...
Kenapa abang Gordo? 
Sebab dia soranggg je yang dah umur setahun lebih.. 
Tapi hari ni, Gordo nampak moyoookkk je... 
Maybe sebab kami dah ganggu waktu tidur dia...


Me & Kak Muhaini shared the same hobby.
Which is petting cats...
Membela kucing ni, memang perlukan banyak kesabaran dan pengorbanan...
But according to Kak Muhaini, membela kucing pun boleh jadi satu therapy..
Balik keje, boleh release tension tengok si budak2 gebu ni.. :)


Blackie yang tak suka duduk diam..
Verrry playful!

Gordo ni mcm Achel Endut kan...???
Color pun samaa.... Nanti nak ajak Achel datang rumah Gordo la...


Alia with Gordo....
Gordo ni manja dengan husband Kak Muhaini...
Pilih kasih pula si Gordo ni yeeee!


Cute-cute kan the cats?
Ohh, I wanna apologize for the lack of updates recently...
Tak banyak cerita menarik yang nak dikongsi...
But soon, I will update more interesting stories about the babies in our house!

Tell you what, it's gonna be Hectic!
(P.s Rocky is soooo becoming more like his Papa Endut...Oh no....)

Till then, stay tuned!
---Sabrina---


Wednesday, October 6, 2010

MY LITTLE ROCKY @ BABY-OKI!


Salam & Happy Wednesday semuaaa!

Apa khabar? How's Your Day?
Hope everyone is having a stress-free day and the days ahead..

STRESS?
Then why not, release your stress by spending some time with your pets: cats, dogs, rabbits, hamsters or anything! It's proven that petting animals able to reduce blood pressure, because they are
SIMPLY ADORABLE!

And here, nak kongsi dengan si budak buruk saya...
Nama dia Rocky..
Tapi kami satu family panggil dia BABY-OKI!

Perangai dia? Masya Allah..
Setiap hari, semakin menggeramkaaan...

Yo Kawan2... 
Nama saya Rocky..
Jom kita main Guli?

Umur saya sekarang ni baru nak masuk 1 bulan setengah..
Selalu kena buli dengan kakak Sabrina..
Dia suka geletek Oki..
Kadang2 tak tahan sampai Oki terkencing....

Eeeee Oki dah korek idung dia jilat2 pulak....

Oki sebenarnya pemalu dengan Kucing Perempuan..
Kalau Oki nampak aje Kucing Perempuan yang gebu2, terus Oki jadi malu2 mcmni...
Comel tak Oki malu2..? heeeee

Semua orang dalam rumah ni sayang kat Oki & Sandy...

If you wanna know, 
Oki is much like Achel..
He is very friendly, sukaaaa sgt duduk dengan orang..
Tak kira laa siapa2 pun.. dia tak takut..
Tapi kami pula yang takut, takut di kidnap orang hehe...

This lil boy is very playful.
Hobinya adalah main bola bulu yg dibeli kat petshop..
Mama Icha pon join skali... Kadang2 sampai terhempap anak dia..

 Tengok la rambut Oki yang atas mata tu...
Kakak sikat buat fringe... habis masuk mata Oki..

Nak kene beli sepit rambut la..
Nak yang ada gambar Hello Kitty Please....?

 Oki nak cakap thank you kat kawan2 Oki kat sini..
Sebab rajin luangkan masa visit Oki & Family Oki kat sini..
I Love You!

Okay la Jari Oki dah penat menaip...
Oki nak pegi tgk sukan komanwel..
Ada acara gimnastik eeee suka suka sukaaa!

Kepada kawan2 yang nak berkenalan dgn Oki, boleh la add Facebook Oki atau just email kat Oki yeee!

Bye bye Muah Muah!

--BabyOki & Sabrina @ My Passion For Persians--


BLOG'S ADS

Popular Posts

SCRATCH SCRATCH!

Related Posts with Thumbnails

MEZZO FORTE