JOIN MY CATS' FACEBOOK HERE

NUFFNANG!

LOOKING FOR PRODUCTS FOR CATS OR CATS FOR SALE / ADOPTION? CLICK HERE :

FEATURED IN REMAJA MAGAZINE : 1ST MAY 2010 ISSUE

FEATURED IN REMAJA MAGAZINE : 1ST MAY 2010 ISSUE

Thursday, December 30, 2010

EXPORT KUCING KE SABAH (BY MAS KARGO) ---- PART 1


Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua readers tersayang.
Maaf lama tak berupdate, baru-baru ni meluangkan masa pergi bercuti bersama keluarga... :)


MALAYSIA AIRLINES MENAWARKAN SERVIS ANIMAL HOTEL UNTUK PENGHANTARAN HAIWAN
KE SERATA DESTINASI BERTARAF 6 BINTANG!

Hari ini, saya telah pergi menghantar sepasang kucing kesayangan ke Animal Hotel KLIA untuk di transfer ke Sabah. Jauuuhhh tu... jadi kenalah naik kargo flight. Wahh bestnyaaa dapat naik flight kucing2 ni..Malaysia Airlines lagi, 6 stars Okayyy kalah hotel manusia!

Jangan tak tahu, proses penghantaran kucing ni boleh tahan rumit nya. Dan kos menghantarnya kadang-kadang boleh buat kita fikir 2-3 kali nak ke tak nak. Ini adalah kali kedua saya membuat servis penghantaran kucing melalui kargo, jadi untuk lebih details lagi tentang proses2 nya, jom usya!


PROSES SEBELUM PENGHANTARAN 
(SEBELUM KE KLIA)

ANTARA JENIS-JENIS VAKSIN YANG PERLU DIBERIKAN


1)  VAKSIN :
Kucing perlu di vaksin, dan bukan takat tu je. Vaksin Rabies juga diperlukan. 
Di sini, kos untuk pemberian vaksin boleh mencecah RM 100 - RM 150 seekor bergantung kepada jenis vaksin yang diberikan.

MIKROCIP YANG AKAN DITANAM, SAIZNYA SEPERTI SEBUTIR BERAS
DAN DITANAM DI BELAKANG LEHER KUCING

2)  MIKROCIP :
Selepas pemberian vaksin, kucing perlu ditanam dengan mikrocip khas yang membolehkan pemilik asal menentu-sahkan bahawa beliau adalah pemilik sebenar kucing tersebut. Nombor khas akan diberikan, kucing tersebut kini mempunyai "Identification Number" nya tersendiri. Jadi kalau2 lah ada manusia yang mengaku tu kucing dia, scan aje kucing tu, akan keluarla number mikrocip tersebut.
Kos untuk menanam mikrocip ini adalah RM 50 - RM 70 seekor.

3)  PERMIT IMPORT:
Setelah kedua-dua proses di atas dilakukan, barulah permohonan PERMIT IMPORT boleh dimohon oleh pemilik yang baru. Contohnya, kucing akan dihantar ke Sabah. Jadi, pemilik di Sabah perlu memohon PERMIT IMPORT bagi membolehkan kucing tersebut dibawa masuk ke Sabah dari Semenanjung. (Contoh)
Kos untuk permohonan permit ini bergantung kepada Jabatan Haiwan tempat dimohon.

4) HEALTH CERTIFICATE :
Setelah PERMIT IMPORT diluluskan, kucing perlu dibawa ke Jabatan Haiwan Kerajaan atau Klinik Veterinar bertauliah untuk diperiksa taraf kesihatannya sama ada layak untuk travel (Fit to Travel) atau tidak.
Kos untuk medical check up dan rawatan (Ubat kutu, selsema atau deworm) adalah dari RM 60 ke RM 100 seekor. Bukan mudah proses yang perlu saya lalui, perlu ke jabatan haiwan negeri dan mengisi pelbagai borang. Menunggu giliran adalah perkara yang sangat mencabar, mengusung carrier yang berat dengan kucing yang ingin dieksport lagilah mencabar. 

5)  PERMIT EXPORT:
Pembeli dari Sabah (Contoh) perlu memberikan salinan PERMIT IMPORT kepada penghantar yang berada di Semenanjung. Dengan PERMIT IMPORT inilah, saya sebagai penghantar boleh memohon PERMIT EKSPORT  bagi membolehkan saya menghantar kucing dengan sah ke Sabah (atau ke mana-mana sahaja).

***Sekiranya tiada apa-apa masalah, PERMIT EKSPORT akan dikeluarkan dalam 
masa kurang 2 jam***



PROSES PRA-PENGHANTARAN 
(PRE DEPARTURE PROCESS)

PEGAWAI DI ANIMAL HOTEL SANGAT MESRA.
TERIMA KASIH ATAS LAYANAN YANG DIBERIKAN.

1)  TEMPAHAN KARGO / PENERBANGAN :
Setelah berjaya mendapatkan permit dan segala butiran yang diperlukan, penghantar perlu membuat tempahan penghantaran live animal melalui MAS Kargo. Boleh call direct sahaja, dan Airways Bill Number akan diberikan termasuklah nama pesawat yang akan dinaiki untuk penghantaran. Masa untuk penerbangan juga boleh dipilih, boleh dibuat even sehari sebelum penerbangan.

2) ANIMAL HOTEL :
Setelah tempahan penerbangan dibuat, call ke MAS Animal Hotel untuk mengesahkan tarikh penerbangan serta lain-lain data yang diperlukan. Sekiranya flight dipilih adalah hari berikutnya, kucing akan ditempatkan di bilik hotel yang bertaraf 6 Bintang! Kos untuk semalaman adalah RM 60 - RM 150 seekor.

3) SANGKAR / CARRIER YANG SESUAI:
Carrier yang sesuai sangat penting, kerana carrier yang tak sesuai akan di 'reject' oleh pihak Animal Hotel. Perlu juga menyediakan bekas minuman dan makanan yang boleh disalurkan dari luar cage (Ohh sangat la leceh!). Sekiranya kucing yang ingin dihantar melebihi seekor, boleh menggunakan carrier yang lebih besar bagi memuatkan kedua-dua kucing tersebut dalam carrier yang sama.

4) KESIHATAN KUCING:
Kucing perlu dipastikan berada dalam keadaan sihat dan bebas penyakit, kalau tidak, risiko untuk penerbangan dibatalkan adalah tinggi. Membazir masa dan wang, serta berisiko mengakibatkan kematian keatas haiwan kesayangan sekiranya ditahan dalam pusat kuarantin. 



Jadi, di atas adalah sebahagian proses yang perlu saya lalui semata-mata untuk membuat Pet Transfer. 
Kalau anda rasa macam senang, jawapannya TIDAK. Sebab tempat-tempat yang perlu dituju adalah berlainan dan jauh di antara satu sama lain. Bukan itu sahaja, proses ini tidak boleh dilakukan dalam tempoh sehari, tetapi sekurang-kurangnya satu minggu.

Ada yang mungkin tertanya-tanya,

"Mahal ke kos export kucing ke Sabah / Sarawak etc?"

Ada perkhidmatan penghantaran kucing ke luar semenanjung yang disediakan oleh ejen-ejen Pet Transfer, kos nya agak tinggi dan semestinya dikenakan service charge. (Ye laaa sape yang nak buat kerja free, agak-agak laaa kan hehe). Berdasarkan survey yang dibuat dan juga interview direct dengan pegawai di Animal Hotel, ejen mengenakan caj sehingga RM 1500 - RM 1800 SEEKOR, merangkumi semua proses yang disebut di atas sehinggalah ke penerbangan. Mahal? Sebab itulah saya mengambil keputusan untuk menguruskan sendiri semua proses di atas. Lebih murah dan lebih menjimatkan :)

Nak tahu tentang PROSES PENGHANTARAN DI KARGO KLIA & ANIMAL HOTEL?
Nak tengok suasana Animal Hotel 6 Bintang di MAS Kargo ni?
Nantikan blog post yang seterusnya, ada banyaaak cerita menarik serta pengalaman berada di MAS Animal Hotel, pengalaman "tak seronok" di pejabat kastam serta detik-detik perpisahan...

Dijamin menarik dan berinformasi untuk dikongsi bersama...

Jadi, tungguuuuuuuuuuuu!


Oh ya, TAHNIAH KEPADA SKUAD HARIMAU MALAYA kerana menjuarai Piala AFF Suzuki malam tadi. JUMAAT (31st Dec) CUTIIIII! yahooooo!


Selamat malam semua!


~~~SABRINA~~~


Tuesday, December 7, 2010

MALAYSIAN INTERNATIONAL CAT SHOW 2010 MYCATs @ PICC PUTRAJAYA


MYCATs 2010

Selamat hari Isnin semuaaaa!
So baru-baru ni, as we all know there was a Cat Show going on at PICC Putrajaya on last Saturday & Sunday..
Ada pergi tak?

Kalau tak berkesempatan pergi, dont worry...
Let's bring a lil bit of the Cat Show direct to your screen...

Jommmm!

Kakak Kucing
Gambar diambil sebagai bukti saya telah hadir ke MYCATs ni hehe. 
Tengok orang lain semua tak lepas peluang ambil gambar dengan kucing comel kat atas, lalu Kakak Kucing pun nak jugak... hehe

Pentas Kucing
OK serba sedikit tentang MYCATs ni, ini adalah Cat Show bertaraf CFA, bermaksud kucing-kucing yang mengambil bahagian adalah kucing-kucing daripada baka-baik @ pure breed. 

Kucing-kucing ni semua berdaftar dengan sebuah badan pendaftaran kucing (ala-ala JPN untuk manusia) yang bernama CFA atau Cats Fanciers Organization. Ada 2 kategori, iaitu kategori Pedigreed dan juga HHP (House Hold Pets, iaitu kucing-kucing yang telah di neuter kan)


Di atas adalah suasana di dalam Concourse Hall, tidaklah terlalu ramai manusia yang datang... 
Mungkin kerana MAHA 2010 turut berlangsung dan turut melibatkan Cat Show yang dianjurkan oleh Kelab Kucing Malaysia...

Entrance Fee yang dikenakan adalah sebanyak RM5 untuk dewasa, dan percuma untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun.

Pendapat saya? RM 5 tu tak berbaloi.
RM 2 dah la kot? Putrajaya pun takde laaa dekat sangat dengan Shah Alam + Tol yang mahal RM4 blabla (membebel)



Di atas adalah suasana "Pameran Kucing" serta ruang menunggu giliran bagi pemilik-pemilik kucing sebelum kucing-kucing mereka diadili mengikut ring masing-masing.

Tak pasti sama ada pengunjung-pengunjung lain turut berpuas hati dengan bayaran RM 5 yang dikenakan, tapi agak susah untuk melihat kucing-kucing yang dipertandingkan. 
Semua terkurung dalam tent masing-masing. Bukan takat tent, tapi tutup sekali dengan curtain yang 2-3 lapis tebalnya.

Kami datang bukan nak tengok tents, tapi nak tengok kucing-kucing yang dikatakan amazing :)



Ini adalah ring yang disediakan. 
Terdapat 12 ring (bermaksud diadili oleh 12 judges). Macam-macam breed kucing yang terlibat seperti Persians, Exotic, Maine Coon, Sphynx, Japanese Bobtail, American Curl, Scottish Fold dan mcm2 lagi kalau nak sebut sampai maal hijrah seterusnya memang tak habis.


Mr Judge ni sekali tengok mcm Mr Colonel KFC, 2 kali tengok mcm Atuk Kucing... 
sebab apa?
Sebab dia ada Whiskas.... hehehe cuba tengok betul2... 


Salah seorang Exhibitor yang terlibat...
Penantian suatu penyiksaan..
 Sampai ada yang tak dengar number mereka dipanggil..
Tengoklah exhibitor ni, sampai tertidur..



Suasana ketika sesi pengadilan dijalankan..
Orang ramai dari segenap lapisan masyarakat tak berkelip mata menonton kucing-kucing yang diadili... Kucing-kucing yang agresif serta-merta akan disqualified..
Kucing-kucing yang friendly serta cergas semestinya akan mendapat tempat di hati pengadil..



Rosettes yang dipertandingkan..


Balik rumah, buat sendiri riben ni then tampal kat cage...
Jangan letak nombor lain, tapi please letak "Bestest Cat In This House"
hehehhe

By the way, maaf sebab terpaksa menghampakan anda...
Tak banyak gambar kucing yang cantik menarik tertarik kerana faktor-faktor yang tidak dapat dielakkan..
Tak berani nak ambil sangat, sebab takut mengganggu owners yang tgh concntrate nak menang..

"NO CAMERA"
"DO NOT TOUCH"
"NO FLASH"

Haaa tak reti baca? Kat tents tu siap tulis lagi. Nanti kang kena sound pulak mcm seorang pakcik ni. hehe

Kedua, D90 ku habis battery. Takde la hampeh sangat sebab tak de mood nak ambil gambar pun :) 

Maine Coon, namanya Starburst
Disebalik ketidak mesraan peserta-peserta yang agak kerek nak tunjuk kucing-kucing mereka yg konon-konon lawa tu (memang lawa wei... ribu riban, takkan tak lawa?), seekor Maine Coon yang bernama Starburst menarik perhatian pengunjung.. 

Owner nya memang sporting.. Teruja pengunjung yang datang ke Cat Show ni dapat melihat aksi kucing breed Maine Coon yang manja ini..

Sepatutnya pemilik-pemilik kucing ni bangga nak share dengan orang ramai tentang kucing yang mereka ada..
Ye laaa kan tak semua mampu nak memiliki (walaupun dalam hati tengah berangan nak simpan sehari seringgit tobat taknak topup tiap2 hari supaya boleh beli kucing yang mcm anak patung gebu geban ini)..

Tak salah rasanya kalau setakat nak show people your cats... It's a fun activity after all. To some people, winning is everything. But to certain people, they have the heart to share and to grow the love for cats..whatever breed they are :)

How bout you?

Kita jumpa di Cat Show bertempat di SACC Mall Shah Alam pada 12 Disember depan (Ahad)

Bawak mai tok nenek opah maklong pakngah join yeee....!


~~~SABRINA & CATS~~~




BLOG'S ADS

Popular Posts

SCRATCH SCRATCH!

Related Posts with Thumbnails

MEZZO FORTE