JOIN MY CATS' FACEBOOK HERE

NUFFNANG!

LOOKING FOR PRODUCTS FOR CATS OR CATS FOR SALE / ADOPTION? CLICK HERE :

FEATURED IN REMAJA MAGAZINE : 1ST MAY 2010 ISSUE

FEATURED IN REMAJA MAGAZINE : 1ST MAY 2010 ISSUE

Monday, January 31, 2011

KITTEN FOR SALE



Hi everyone!
I have a Male kitten For Sale (Home Breed)


My name is E.T
I am 3 Months Old.
My mother is a Scottish Fold, My father is a Pedigreed Persian.

 Very Long Hair

Fluffy!



Price : RM 750 (nego)

If interested, email me at : PASSIONPERSIANS@YAHOO.COM


THANKS.

Monday, January 24, 2011

MY MINI PET SHOP IS HAVING A SUPER SALE...! DON'T MISS THE SUPER LOW PRICES!




SALE PERIOD : 24 - 25 JANUARY 2011

P.S: MAKE YOUR ORDERS WITHIN THE 2 DAYS, 
AND MAKE PAYMENT WITHIN 5 DAYS FROM ORDERED DATE.

Kenapa hari ni ada SALE?
Sebab hari ni BIRTHDAY KAKAK ACHEL...!

So sebab dah tua, and tak ada orang nak bagi hadiah, Kakak Achel dengan seronok nya mengadakan SUPER SALEEEE! By My Mini Pet Shop!

Banyak diskaun, cuma sekali setahun.
So, jangan lepaskan peluang keemasan ini...!

Jommm tengok apa yang SUPER SALE! tu..?


~~~CAT FOODS / SUPPLEMENTS~~~

BREWERS YEAST (MORE DETAILS HERE)

PRICE : 
**500 TABLETS
SALE : RM 42.00 ONLY! 
NORMAL PRICE : RM 45     

**1000 TABLETS 
SALE : RM 65.90 ONLY!
NORMAL PRICE : RM 70.00



ORIJEN PREMIUM CAT FOOD (MORE DETAILS HERE)

PRICE (2KG TRIAL BAG)
SALE : RM 49.00 ONLY!
NORMAL PRICE: RM 62.00




SALE : RM 32.90 ONLY!
NORMAL PRICE : RM 34.90




~~~BASIC CARE PRODUCTS~~~

PETDIATRIC WASH SET 3 IN 1! (MORE DETAILS HERE)

SALE : RM 71.90 FOR 3 ITEMS!
NORMAL PRICE : RM 79.90



ORGADERM SPRAY (MORE DETAILS HERE)

SALE : RM 35.00  
--OR--
  RM 68.00 FOR 2 BOTTLES!
NORMAL PRICE :  RM 36.00



FLEAS DROPS / UBAT KUTU (MORE DETAILS HERE)

SALE : RM 20.00 ONLY!
NORMAL PRICE : RM 25.00



GOLD MEDAL TEAR STAIN REMOVER (MORE DETAILS HERE)

SALE : RM 26.00 ONLY!
NORMAL PRICE : RM 28.90




VITACOAT DIAMOND EYE STAIN REMOVER 

SALE : RM 23.00 ONLY!
NORMAL PRICE : RM 25.90



#1 ALL SYSTEM PROFESSIONAL FORMULA WHITENING & BRIGHTENING SHAMPOO
SAFE FOR ALL COLORS

SALE : RM 55.00 ONLY!
NORMAL PRICE : RM 59.00



#1 ALL SYSTEM PURE WHITE LIGHTENING SHAMPOO
FOR LIGHT COLORS ONLY

SALE : RM 55.00 ONLY!
NORMAL PRICE : RM 59.00



JOHNSON'S ANTI TANGLE SPRAY

SALE : RM 29.90 ONLY!
NORMAL PRICE : RM 33.90



AUTOMATIC NAIL CLIPPER (MORE DETAILS HERE)

SALE : RM 49.00
NORMAL PRICE : RM 89.00



ANTI-FLEA COLLAR (MORE DETAILS HERE)

SALE : RM 34.00 EACH  
--OR-- 
BUY 2 FOR RM 65.00 ONLY!
NORMAL PRICE : RM 36.00




~~~ACCESSORIES, TOYS & OTHERS~~~
CABRIO CAT CARRIER (MORE DETAILS HERE)

SALE : RM 125.00 ONLY!
NORMAL PRICE : RM 139.00



PET'S DUAL FEEDER (DRINKING BOTTLE & BOWL)

SALE : RM 35.90 ONLY!
NORMAL PRICE : RM 48.00



AUTOMATIC PET FEEDER (MORE DETAILS HERE)

SALE : RM 265.00 ONLY!
NORMAL PRICE : RM 345.00



ALICIA'S PEARLY NECKLACE WITH CRYSTALS

SALE : RM 21.90 ONLY!
NORMAL PRICE : RM 24.90




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TERMS & CONDITIONS:


1) SALE VALID FROM 24TH JAN UNTIL 25TH JAN (11.59PM).

2) PAYMENT IS EXPECTED WITHIN 3 DAYS AFTER ORDER IS MADE.

3) IF THE ORDERED ITEMS ARE OUT OF STOCK, I WILL RETURN THE PAID AMOUNT.

4) PRICES STATED ARE NOT INCLUDING POSTAGE.
5) PAYMENT CAN BE MADE THROUGH MAYBANK, CIMB OR WESTERN UNION (INTERNATIONAL BUYERS)
I WILL GIVE THE ACCOUNT NUMBER THROUGH E-MAIL ONCE ORDER IS CONFIRMED.




TO ORDER / PURCHASE, KINDLY EMAIL TO : 

PASSIONPERSIANS@YAHOO.COM



THANKS AND DON'T MISS THIS SALEEEEEE!
RUGI OKAYYYY!

Thursday, January 13, 2011

PERKHIDMATAN IMPORT - EXPORT HAIWAN KESAYANGAN MELALUI MASkargo ---PART 2



SELAMAT TAHUN BARU 2011!!

Mungkin sedikit terlambat, but better late than never right?
Apa Azam tahun baru tahun ni? 
Kakak Achel punya azam tahun ni simple je. NAK KURUS. hahahaha

Okay sebelum mengarut terlebih, jom kita ikuti sambungan Cat Transfer PART 1 sebelum ni..
PART 2 lebih menarik...

Joooooommmm!


Post kali ini dibawakan oleh MASkargo by Malaysia Airlines, sistem penerbangan terbaik di dunia! :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Setelah selesai dengan segala urusan permit import dan export, vaksinasi dan sijil kesihatan, tibalah masanya untuk urusan seterusnya iaitu proses penghantaran. 

Menuju ke perkampungan kargo
Perjalanan ke KLIA memakan masa hampir sejam lebih. 
Lokasi Animal Hotel & MASkargo bukanlah terletak betul2 di KLIA, tetapi berdekatan dengan LCCT. 
Lokasi tersebut sesak dengan kenderaan, nak cari parking memang laaaa susah.


Nampak signboard di atas? Nak masuk ke MASkargo dan Animal Hotel bukan sewenang-wenangnya.
Saya perlu mengambil Security Daily Pass di pejabat pas keselamatan harian, berdekatan dengan Hospital Pusrawi di situ. 

Sebelum ini, urusan sangat mudah dan lancar. Tapi kali ni, banyak pula proses yang perlu dilalui.
TIDAK boleh memakai baju tanpa kolar, TIDAK dibenarkan berselipar dan TIDAK dibenarkan berseluar pendek. Kad pengenalan perlu ditinggalkan untuk mendapatkan pass tersebut.

RM 10 dicaj untuk setiap pass yang diambil. 

Daily Pass. Wajib pakai!

Ini lah pass tersebut. Macam kad matrik di kolej kan?
Pegawai muda kat situ perlu belajar budi bahasa. Budi bahasa kan budaya kita?
Tak perlu nak cakap kasar2 macamlah saya ni tak sekolah :)

Bukan setakat itu, habis di siasat nak hantar kucing ke mana, nak jumpa pegawai mana, apa urusan,
betul ke ada urusan...? 
And paling best, dia suruh saya call pegawai di Animal Hotel menggunakan handphone saya sendiri di hadapan dia untuk sah kan yang saya memang betul-betul ada appointment dengan Animal Hotel.
Sabar je lah.

Berdebar-debar nak lalu kastam. Macam bawak barang terlarang pulak hehe

Setelah mendapat Daily Pass, barulah saya bebas nak ke mana-mana jabatan yang berkaitan dengan urusan export. Gambar di atas adalah Check Point kawasan Kargo.


Pegawai Kastam akan memeriksa kereta secara keseluruhan.
Saya perlu membuat "clearance" dengan mengisi borang serta disahkan oleh pegawai kastam bertugas kerana membawa kamera. (Kali ni cuma bawa kamera compact kecil, bukan DSLR)

Sempat juga pegawai tu bertanya tentang kucing yang berada di dalam carrier di seat belakang:

"Lawa!" kata pegawai tersebut.  (Kembang)

Singgah di Traffic Management Office untuk mendapatkan pass kereta.
Setelah melepasi pemeriksaan Kastam yang mengambil masa hampir 20minit,
perjalanan diteruskan ke perkampungan kargo (Cargo Village).
Sebelum itu, saya perlu ke MASkargo Traffic Management Office untuk mendaftar masuk kereta.
Satu borang pengesahan akan diberikan dan perlu dipamerkan di cermin hadapan kereta.

Sesak!

Okay dah settle! 
Sekarang ni mood dah penat sebab perlu berhenti banyak kali dan terpaksa berhenti di check points yang berlainan semata-mata untuk mendapatkan pass dan melepasi pemeriksaan kastam.
Driver di sebelah sudah mula mengadu :) 

Kawasan Perkampungan Kargo

Awat kecik bebenor signboard nye?

Memang besar kawasan perkampungan kargo ni. 
Di sebalik kesibukan kawasan kargo, ternampak signboard yang super kecil ini;

"Animal Hotel & Maintenance"


Pegawai di Animal Hotel memang sangat mesra, 
tak seperti pegawai kastam dan pegawai di Daily Pass Office. 
Berada di lobi Animal Hotel tu membuatkan saya sedikit lega. 
Okayy chill dulu, belum sampai part tu lagi ya!


Kedua-dua kucing dimasukkan ke dalam carrier dan ditinggalkan bersama pegawai bertugas di Animal Hotel.
Setelah ditimbang dan diambil ukuran, pegawai bertugas akan memberikan salinan borang pengesahan penerbangan (ke Sabah) dan satu borang untuk disahkan pihak kastam.

Bangunan Kompleks Kastam


Sesampainya di Kompleks Kastam, saya terus ke tingkat 3 untuk membuat pembayaran cukai kastam dan lain-lain yuran berkaitan. 

Pemandangan dari Tingkat 3 Kompleks Kastam

Urusan di pejabat kastam mengambil masa hampir 1 jam setengah. 
3 pejabat berlainan perlu dikunjungi bagi membuat pembayaran, pengesahan dan seterusnya mendapatkan borang khas bagi yang membenarkan kucing-kucing dihantar masuk ke Sabah.

Setelah selesai urusan di pejabat kastam, saya perlu kembali ke Animal Hotel semula untuk menyerahkan borang dan resit pembayaran yang diterima di Kompleks Kastam kepada pegawai di Animal Hotel.


~~WELCOME TO MASkargo ANIMAL HOTEL~~

Yayyy dah sampai hotel comel!

Dalam banyak-banyak tempat di perkampungan Kargo ni, rasanya Animal Hotel ni lah yang paling best untuk dikunjungi. 
Nak tahu kenapa?

Baca selanjutnya ya :


Gambar di atas adalah lobi Animal Hotel. Tempatnya bersih dan selesa.
Lengkap dengan perabot moden dan TV Astro. Best kaaaan?
Macamlah kucing pandai tengok Tuwi.

Seperti berada di rumah :)

Ruangan menunggu

Sambil menunggu, boleh layan magazine tentang haiwan ni. Best wooo

Haa nampak caption atas tu?
"The world's One and Only 6-Star Animal Hotel.

Syarat-syarat

Bilik menunggu
Setelah selesai dengan urusan di kaunter lobi Animal Hotel,
saya masuk ke ruangan menunggu di mana carrier kucing diletakkan sementara menunggu waktu penerbangan.

Bersih dan teratur. Science Plan & Blackwood diberikan kepada haiwan yang menginap.
Boleh juga request Royal Canin :)

Ruangan tersebut menempatkan pelbagai jenis haiwan yang menunggu masa untuk diterbangkan ke lokasi yang ditetapkan. Biliknya bersih dan dilengkapi dengan aircond. 
Bau bilik tu, ada lah macam zoo sikit hehe


Di atas adalah kandang sementara yang disediakan untuk memastikan haiwan yang ingin diterbangkan berada dalam keadaan selesa dan happy :)


Nampak tu? Arnab @ Rabbits!
Arnab ni pun tengah bersuka ria menunggu flight diorang.. hehehe

Bilik air nimal Hotel yang mengalahkan bilik air di rumah sendiri.

Di atas ni pula, bilik air untuk binatang yang menginap di Animal Hotel ini..
Bukan untuk manusia ye... Transparent tuu.. Nanti kantoi pulak hehe

Transparent, supaya senang nak tengok siapa yang tengah berendam hehe
Sangat cantik bilik air yang disediakan..kalah bilik air kat rumah kita kan?
Lengkap dengan hot shower, memang sedap laaa berendam lama2..

Bath tub yang super besar!

Tengoklah, siap ada bath tub besar lagi..
Hippopotamus pun boleh berendam dalam ni sementara tunggu naik kapal terbang..

Kucing ku... Glenn & Dora

Tadaaaa!
Ini laaa budak 2 ekor yang dah pun selamat menjadi warga negeri Sabah :)
Yang kelabu tu nama nya Glenn (Jantan), 
Yang putih namanya Dora (Betina).
Umur diorang dah pun 7 bulan ketika ini :)


"Dora tak mau naik kapalterbang Dora gayat laaaa"

Glenn selamba je... 
Glenn ni kawan baik si budak Okki,
si budak Okki tu jadi nakal sebab dia laa... Ajar benda2 yang mengarut dan tak patut.
Sejak Glenn takde, Okki dah jadi bertambah ayu sekarang :)


Ini adalah mesin penimbang berat untuk menimbang berat haiwan yang akan dieksport..

Ular?? Ni nak hantar ke Bali...

Ini adalah contoh "crate" yang digunakan untuk mengeksport binatang melalui MASkargo.
Apa ada dalam ni ya? Habis tertutup rapat ni..

Jangan2 ular tak..? hehehehee


Maka setelah selesai memeluk cium si budak Glenn & Dora,
saya pun mengucapkan selamat jalan kepada mereka..
Dan saya pasti, penerbangan mereka memang 6 Bintang..

Kita pun biasanya travel naik Air Asia je.
Diorang ni pulak dapat naik Malaysia Airlines. Bertuah betul..

Pas yang diambil perlu dipulangkan semula di tempat asalnya,
dan berakhirlah journey yang mengambil masa hampir 5 jam lamanya. wahhh!
Memang penat...!


Sedikit nota tambahan :
**Kucing yang dihantar ke Sabah akan dikenakan kuarantin selama satu bulan di pusat kuarantin Sabah
**Kucing yang hendak dihantar perlulah berumur 6 bulan ke atas atau bersaiz cukup besar & sihat.


Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang proses Import-Export haiwan kesayangan,
boleh E-MAIL ke:

PASSIONPERSIANS@YAHOO.COM

Selepas ini insya Allah, saya akan masukkan cerita-cerita menarik daripada owner baru kucing-kucing di atas yang berada di Sabah..Nak tahu bagaimana keadaan di Pusat Kuarantin? Cerita Dora & Glenn?
Tungguuuuuuu!

~~SABRINA~~

BLOG'S ADS

Popular Posts

SCRATCH SCRATCH!

Related Posts with Thumbnails

MEZZO FORTE