JOIN MY CATS' FACEBOOK HERE

NUFFNANG!

LOOKING FOR PRODUCTS FOR CATS OR CATS FOR SALE / ADOPTION? CLICK HERE :

FEATURED IN REMAJA MAGAZINE : 1ST MAY 2010 ISSUE

FEATURED IN REMAJA MAGAZINE : 1ST MAY 2010 ISSUE

Saturday, November 20, 2010

TIPS : ATASI MASALAH FUNGUS & KEGUGURAN BULU PADA KUCING


Salam & hello beloved readers!

My cat, Achel when he was 4 months old.

Sorry for the lack of update, sebab tuan empunya blog pun lack of time..Lagi 2 hari (sunday), my convocation will take place..Alhamdulillah selesai sudah kursus ijazahku... :)

Okayyy kali ni update dibuat berdasarkan permintaan rakan-rakan cat lovers yang selalu tanya tentang masalah fungus & keguguran bulu kucing..

Tips kat bawah ni, based on my experiences and also berdasarkan advice yang diberikan oleh doktor haiwan bertauliah... :)


Achel, at 5 months old.


1) MASALAH FUNGUS / GATAL-GATAL / RINGWORM

Pernah tak tengok kucing korang mcm asyk menggaru-garu..? 
Kadang-kadang sampai tertanggal bulu dan lebih teruk, sehingga berdarah dan berkuping..

Cuba belek kucing anda dan tengok kalau-kalau ada tompok-tompok gelap atau sisa kulit mati..
Itu tanda-tanda serangan fungus atau ringworm..

Bahaya, sebab boleh berjangkit pada manusia...
Ringworm ni bukan cacing tau, tapi sejenis penyakit kulit.
(Nak letak gambar tapi GELI so sila lah google yeee)



Pernah juga kucing di rumah ada masalah gatal-gatal..asyik menggaru sampai tuan nya naik rimas...
Sekiranya masalah fungus menyeluruh, bawa kucing anda ke vet dan minta injection antifungal..

Kemudian, bila dah balik rumah, perkara pertama yang akan saya lakukan adalah "MEMBASUH" kucing dengan medicated shampoo ni. Namanya "MALASEB". Sumpah tak glamor langsung brand tapi memang sangat2 berkesan.

MALASEB ni akan mematikan kuman2 / bakteria penyebab radang kulit pada kucing. 
So far, memang shampoo MALASEB ni laaa yang paling power untuk atasi masalah gatal-gatal kucing ni.

Untuk kucing yang teruk dijangkiti fungus, mandikan 2 kali seminggu. 
As for my cats, saya gunakan sebagai maintenance dengan mandikan kucing dengan 
MALASEB sebulan sekali..
Minggu-minggu lainnya saya mandikan dengan syampu weekly bath seperti PETdiatric Oxyen Shampoo dan #1 All System Whitening / Brightening Shampoo.



Then, after I showered my cats with MALASEB, I will spray them with this Ogaderm Spray.
Orgaderm Spray ni memang my favorite item dari awal-awal membela kucing dulu. 

Asal nampak je kucing menggaru, I wil spray tempat yang di garu tu.. 
Memang berkesan lagi-lagi kalau ada luka atau kesan jangkitan fungus..
Bulu pun cepat je tumbuh semula..


Selalunya saya akan spray orgaderm ni 2 kali sehari. Pagi dan malam.
Dalam 1 minggu dah boleh nampak kesannya. Kuit baru mula tumbuh menggantikan kulit yang telah mati akibat fungus dan menggalakkan pertumbuhan bulu baru.

Also, sekiranya berlaku tangled fur (bulu bergumpal), I will remove the tangled fur dan kemudian akan spray pada bahagian dasar kulit kucing yang mengalami masalah bulu berpintal tu.

(I call it "The Cat's Yun Nam Fur Care" heheeee)




2) SHEDDING PROBLEM @ MASALAH BULU GUGUR

Sekiranya anda membela kucing yang berbulu tebal dan panjang, 
memang tak boleh nak lari daripada masalah keguguran bulu. Antara sebab-sebabnya adalah cuaca negara kita yang panas dan lembap (kalau kita  pakai sweater tebal time tengah hari, mesti tak tahan jugak kan?), penggunaan syampu yang salah, faktor pemakanan dan juga supplements tambahan.

Lately, saya dapat banyak emails daripada kawan-kawan cat lovers yang bertanya,


"Macamana nak bagi bulu kucing tak gugur?"
"Macamana nak bagi bulu kucing gebu and tebal?"

Jawapan nya?

"Bulu kucing sama je dgn rambut manusia. Akan tetap gugur dan digantikan dengan bulu baru.
Tebal dan panjang bulu kucing juga bergantung pada breed. Ada yang tanya, cara untuk menggebukan dan meng'longhaired' kan bulu kucing nya... 
Sekiranya kucing itu secara semulajadi berbulu pendek (contohnya Exotic Short Hair atau Sphynx yang terus togel), penggunaan supplement akan membantu mengurangkankan keguguran bulu tapi tidak boleh menjadikannya long hair.."


Penggunaan syampu yang betul juga mempengaruhi masalah keguguran bulu.. 
Mcm manusia jugak, kadang2 syampu yang kita pakai tu menyebabkan kelemumur, rambut gugur atau rambut kering.. So syampu dengan pH yang sesuai sangat penting..

Tapi sekiranya kucing anda berbulu panjang dan gebu, tapi selalu gugur dan dah mcm tak lawa, 
boleh try produk kat bawah ni : 


Nama nya sendiri dah menggambarkan "Nutrition For Coat / Nutrisi Untuk Bulu".
Baru-baru ni, semasa saya mengambil order untuk items from MY MINI PETSHOP , produk NUTRICOAT ni yang paling banyak sekali mendapat sambutan. 

Nutricoat ni fungsi nya untuk mengatasi masalah keguguran bulu dan bulu kucing yang tak lebat. 
Nutricoat melebatkan semula bulu kucing yang baru mengalami keguguran bulu atau terkena jangkitan fungus.

Kadang-kadang kucing ni ada "musim luruh" diorang. Atau kucing yang baru melahirkan anak, akan mengalami keguguran bulu... Just feed your cats with Nutricoat, dalam 2 minggu boleh nampak bulu kucing semakin tebal dan lebat. 

Tak percaya? 
Nanti kita tanya feedback cat lovers lain yang dah try okaaayy... :)



Vitamin kegemaran kucingku yang bernama si Achel Endut..

Apa fungsi Brewers Yeast ni?
Brewers Yeast ni menguatkan bulu kucing supaya tak mudah gugur... 
Mengandungi Zinc, memang function nya untuk menguatkan bulu kucing.

Memberikan kucing anda Brewers Yeast with Garlic di atas juga dapat mengelakkan kutu kucing, kerana kandungan garlic di dalam brewers yeast itu tidak disukai oleh parasit tersebut.

Selain itu, you will notice that your cats will increase its weight (berat bertambah) selepas makan Brewers Yeast ni...Senang je nak bagi.. Tak payah suap, just masukkan dalam bekas makanan kucing dan diorang akan makan sendiri mcm makan kibbles biasa... :) Tak perlu susah2 nak suap sampai dapat "hadiah" cakar free.

So far, the items above dah cukup untuk merawat masalah bulu dan kulit kucing serta mencantikkan lagi kondisi bulu kucing..
Untuk sebarang masalah yang lebih rumit, better refer kepada Vet yang terdekat yeee..

Okay, I hope this post will help those out there yang tengah pening dengan masalah bulu kucing gugur..
Terima kasih kepada semua yang singgah ke blog ini.


For more Items / Products for cats, feel free to visit
here :
click me!

Have a nice day lovelies!
I will update soon with loadds of new stories! :)

Stay tuned!




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

NAK TRY ITEMS DI ATAS??

Interested with the items I use?
You can now place your order by sending an E-Mail to :

PASSIONPERSIANS@YAHOO.COM


P.s : To those who already ordered, enjoy your parcels! :)



30 comments:

aida a.m said...

Hi sabrina.. mana nak dapat ekk produk2 yang u guna ni?
bleh bli ngan u ke?

I nak la. kucing i asyik bulu gugur je. PM i yek.

meowwmania said...

nice entri, info yg sgt berguna

thanks for sharing :)

Anonymous said...

hi sabrina...terimakasih sebab sudi share info/experience yang pernah dialami pada kucing2 kamu tu. sila update2 selalu blog ni ye? thanks a lot :)

Eivy, Brunei Darussalam

putribongsu said...

wahh sy suka entri ni...suka..suka!!

thanks sabrina sbb consider my request..hehehe...

Suara Kalbu said...

Salam Sabrina,

Just found ur blog here. Thanks yer berkongsi info di sini. Sangat berguna untuk akak. Anyway.. comel-comel u sangat adorable.

HanaBella said...

If meow saya jenis maine coon blh x diberi nutricoat jgak? or just utk persian je? then how much it is?

SABRINA Bree said...

HanaBella : Boleh je...any breed of cats pun boleh... untuk melebatkan bulu kucing dan elakkan bulu kucing gugur..

Anonymous said...

hai..nk tny..nutricoat tu bg makan erk??

SABRINA Bree said...

TO ANONYMOUS:

Yup NUTRICOAT tu bagi makan pada kucing... so bulu kucing akan tumbuh semula dan lebat.

Anonymous said...

Interesting..... kebetulan my cat bulu die gugur... trus nampak die tak bemaya... tak suka tengok... saya akan cari dulu kat sekitar cni klu tak jumpa saya oder ngan awak yer... TQ

solovemeself said...

shampoo triseb bexton ok tak? tu je yang jumpa kat kedai vet tu. mahal lebih kurang sme dgn malaseb tu. tp lambat nak elok la fungal tu. amacam?

SABRINA Bree said...

TO SOLOVEMESELF :

Hi,

so far malaseb je yg i try and it's good.. try lah :) maybe berkesan kat kucing u juga :)

w@ny_95'z said...

Nk tnya, brapa 1 set ??

w@ny_95'z said...

Nk tnya, brapa 1 set ??

Anonymous said...

Slm..nak tanye yg nutricoat tu nk bg mkn mcm mna ea..die jns air ke kapsul? Hee

Miera said...

hye...nak tanya u ada jual Orgaderm spray tu x? I nak laa.. pm I at mastrixia.blogspot.com or www.facebook.com/mastrixia oke.. :)

fatin ismail said...
This comment has been removed by the author.
fatin ismail said...

I nak oder nutricoat dan brewers yeast .. contact number 01123119409 .. please contact me,seriously buyer ..

Nurul Liyana said...

Hye..blm x sms or whatapp i total hrga untk sume produk 2? Thx... 0125287798

Nurul Liyana said...

Hye..blm x sms or whatapp i total hrga untk sume produk 2? Thx... 0125287798

Honeyy Bee said...

Hi..boleh pm price for all of the product? Im interested to buy. This my emeil sitinorshakila89@gmail.com
Also I can't open ur page "my mini pet shop"

nazatul shahira said...

nutricoat tu selain kucing haiwan lain boleh tak gune ? like hamster or guinea pig ???

nazatul shahira said...
This comment has been removed by the author.
eyqa33 said...

Assalamualaikum. Ada cara lain x selain menggunakan syampu yg sesuai? Sbb agak sukar utk dptkn syampu betul2 sesuai dsbbkn harganya yg agak mahal. Sya selalu tukar syampu sbb susah nk dptkn syampu yg mahal lg berkesan.
N stu lagi,adakah dgn menggunakan spray kutu berkesan utk mengurangkan kutu pada badan kucing parsi?

eyqa33 said...

Kucing parsi saya ktor pada bhg bawah mta,atas hidung dan telinganya spt ada cecair hitam keluar menyebabkan kucing kelihatan comot lebih2 lg kucing parsi putih. Wpun sdh bkali2 dcuci tp tetap keluar. Adakh itu masalah kutu?

eyqa33 said...

Assalamualaikum. Ada cara lain x selain menggunakan syampu yg sesuai? Sbb agak sukar utk dptkn syampu betul2 sesuai dsbbkn harganya yg agak mahal. Sya selalu tukar syampu sbb susah nk dptkn syampu yg mahal lg berkesan.
N stu lagi,adakah dgn menggunakan spray kutu berkesan utk mengurangkan kutu pada badan kucing parsi?

eyqa33 said...

Assalamualaikum. Ada cara lain x selain menggunakan syampu yg sesuai? Sbb agak sukar utk dptkn syampu betul2 sesuai dsbbkn harganya yg agak mahal. Sya selalu tukar syampu sbb susah nk dptkn syampu yg mahal lg berkesan.
N stu lagi,adakah dgn menggunakan spray kutu berkesan utk mengurangkan kutu pada badan kucing parsi?

Nor Hanim Sulaiman 2112 said...

Salam Cik Sabrina

Kucing saya yang 2 ekor adik beradik da gugur byk bulu. So ingat nak try produk-produk yg disyorkan.

Tlg bgtau macamana nak oder/beli.

HP no: 0136740046

Mohd

Anonymous said...

hello,
Saya berminat dengan produk yg. u mentionkan tu. Mana boleh dapat produk tu, coz I gi kat pet shop dan vets clinic x de jual produk tu. Kalau nak beli dimana ?just to know wether kucing yg. x de fungus
boleh pakai produk tu/ coz my cat suka menggaru macam nak gila hingga bulunya shred. Bawa gi vet's clinic Dr. kata x de fungus tapi mungkin Dr. kata habit atau stress. What's ur comment. Please info kat I cara nak beli dan my H/Phone : 0192349654 Tq

dracula drac said...

Good info. Tq

BLOG'S ADS

Popular Posts

SCRATCH SCRATCH!

Related Posts with Thumbnails

MEZZO FORTE