JOIN MY CATS' FACEBOOK HERE

NUFFNANG!

LOOKING FOR PRODUCTS FOR CATS OR CATS FOR SALE / ADOPTION? CLICK HERE :

FEATURED IN REMAJA MAGAZINE : 1ST MAY 2010 ISSUE

FEATURED IN REMAJA MAGAZINE : 1ST MAY 2010 ISSUE

Friday, July 9, 2010

PANIC! KISAH ACHEL & SI KATAK.




Panic! 

My Cat, Castle @ Achel is now under observation. 
Tadi petang, my dad took him out in our garden. Later on, my dad saw Achel with something inside his mouth. And guess what? 
KATAK! 

Baby Achel Endut... Dah la demam.. pegi gigit katak pulak dia.

My dad cakap, katak tu sihat walafiat je.. tapi Achel, mulut dia mcm berbuih2. 
My mom was freaking out, I was in my room catching a nap. Seriously panic got all over. 
And we took Ahmad Achel to the vet nearby. 

Nasib baik klinik tu tak tutup lagi. Kalau tak memang tak tahu la nak buat apa. 
Hantar Hospital Besar je la jawabnya..
kat wad kecemasan. hehehe.

Ahmad Achel on the way to the vet. Tengah pikir mcmana nak escape.
Buckle up boy!

Masuk2 je dalam vet tu, we were welcomed by Dr. Toh, the DVM there. 
The doctor asked me what happened, and I told her, 

"My cat bite a frog!"

And you know what was her reaction? --------->  PANIC LAAA APA LAGI!

Sebab apa panic? Sebab kalau kucing terkna RACUN KATAK, memang TAK ADA anti-dote. Kalau ular, ada Venom nya sendiri.. Tapi untuk Katak, memang tak ada.

So the doc explained to me, the consequences, the symptoms and the things that MIGHT happen. SEMUANYA SCARY. 

1.  Temperature naik mendadak.
2.   Bintik merah will come out at its inner ears.
3.   Nasal congestion. (Rongga pernafasan tersekat, causing problem in breathing)
4.   .....................................

But being a positive, and knowing Achel is a big fatso with big paws, I know he will survive. The doc said that I need to observe him for 1 - 2 days, sebab effect poison (kalau betul2 kena la), mmg lambat sikit untuk dikesan.

Achel at the vet. Ni pengunjung tetap Pet's Clinic ni.. hehe.

The doctor gave my cat a shot of vitamin C and anti-histamine (anti allergy) as precautions. Also ubat Charcoal (Yang warna hitam, selalunya manusia makan ubat tu sebab perut kembung atau cirit birit). 

Oh ye, Achel kena marah dengan doctor tadi...

"Haihhh this cat aa... very naughty! Lepas ni, tak boleh keluar rumah lagi. Biar dia duduk dalam penjara sebab degil...!" 

Kena "pokkkk" sekali dengan Dr. Toh.. hehe padan muka Achel.


"Abang Ipi, balik nanti Achel nak main Game..."

Macamana keadaan Achel sekarang? Tengah tidur.. he seems fine.. 
Makan pun, as usual banyak and berkali-kali. 
Elok la tu.. 

But still. I need to observe him. 

Achel ohhh Achel... banyak lagi toys lain yang kakak beli... banyak lagi makanan sedap2 ada.. yang pegi GIGIT si KATAK tu apa pasal...? 

Sian kat mama tauuu risau kat Achel... (ee manja lebih si gendut ni..nyampah tau).


The medicines.

Hopefully, Achel will be OK. So far he seems fine. Ate a lot. Even menggatal dengan Alicia. 
But if anything else occurs, then it's already been fated... 

To all cat lovers out there,

CATS ARE NOT BESTFRIENDS OF FROGGIES.
.SERIOUSLY.

FROGGIES SECRETE THIS KIND OF POISON FROM A GLAND UNDER HIS MOUTH, AND YOUR CAT MIGHT SWALLOW IT, INFECTING ITS BODY.
DANGEROUS, NO?


--SABRINA--

LOVE CATS! SAVE CATS!



12 comments:

e.t.t.y said...

huh, kalau cicak, okay kan??

meowwmania said...

alahai ciannya tgk muka si achel gendut..pasni kene kurung la dgn kakak hehe

Azahana said...

Bila tau dari Sabrina yg Katak tu bahaya utk kuching...terus ngeri rasanya sbb my cat KIKI pun selalu main dgn katak...huh..lepas ni no chance..Thanks for the info...

SABRINA Bree said...

e.t.t.y:

I am not sure about that one.. if i have more info i will update here...

SABRINA Bree said...

meowwmania:

memang kena kurung punn!

degil sangat si gendut ni..semua dia nak gigit.

SABRINA Bree said...

Azahana :

no problem... and if u have more info u can share here too..

Ease Basri said...

Adeh... achel... len kali jangan gigit katak....seb baik tak pape...huhuhuhuhu

starzieti said...

achel dh okey ke blom?jgn nakal2 lg ye...

Misz Pinkie Winkie said...

eii..budak gendut.
gigit katak plak dia.
hope sihat cepat yer budak gendut.
meh sinie nak cayang ckett..
muah2

SABRINA Bree said...

Ease Basri :

So far alhamdulillah nampak sihat je... :)

SABRINA Bree said...

Starzieti :

Hi.. achel dah okay nampaknye...
thanks a lot for your concern... :)

SABRINA Bree said...

MIsz Pinkie Winkie:

Muaaaaahhhh sayangg kakak pinkie winkie nii~ (from achel enduuut)

BLOG'S ADS

Popular Posts

SCRATCH SCRATCH!

Related Posts with Thumbnails

MEZZO FORTE