JOIN MY CATS' FACEBOOK HERE

NUFFNANG!

LOOKING FOR PRODUCTS FOR CATS OR CATS FOR SALE / ADOPTION? CLICK HERE :

FEATURED IN REMAJA MAGAZINE : 1ST MAY 2010 ISSUE

FEATURED IN REMAJA MAGAZINE : 1ST MAY 2010 ISSUE

Sunday, February 14, 2010

My Cats' Bathing Day (Hari Memandikan Kucing) & Tips to Care


Hollaaa Kittens!

Gong Xi Fa Chai! :)

Sorry for the late update...Been busy with school and papers.
SO! All cats and kittens are having a merry Gong Xi Fa Chai Today...

Selamat Tahun Baru Cina ... wow, this year is the Tiger's year. Rawwwrrrr~~

Ok cut the crap. Next.



"Kakak!! Nak mandi swimming pool!"


Yesterday, (saturday), as usual, the weekly routine which is to give the cats a bath took place. Semua kucing-kucing excited nak mandi..Panas katanya. Si Alicia dah complain, lama tak syampu rambut katanya. Si Johnny pulak, suruh basuh buntut...


"Kakak, lepas ni kita pegi facial and manicure okay..?"


Castle pulak teringin nak berendam dalam bath tub.. Macamana tu? Masing-masing bukan main seronok main air.. Lagi-lagi Si Gendut Castle, boleh plak tertidur time tgh syampu and rub bulu dia. Hehehee....


"Thirsty....letak ais boleh tak kakak?"


Selesai je mandi, masing-masing basah kuyup and mengecut. They don't look fluffy anymore. All flattened. So I put them to dry with a towel and let them be in a cage for a while under the sun for about 15 minutes. This can be very helpful to let them absorb the Vitamin E directly from the mother nature and also to kill germs.

They were enjoying the sun, basking like Crocodiles. I took the Babyblue in first, as he is still a small so I dont want her to be dried up totally. Nanti jadi kucing kering plak. hehe


My Castle is sleeping with Ashley...Peluk adik tau!


After that, I let them in. Semua rasa segar bugar. Lepas tu masing-masing buat muka lapar kebulur sedangkan sebelum mandi tadi dah makan. I fed them, and soon after, masing-masing terkangkang kenyang.
I caught Achel was sleeping at the hall with the aircond turned on just for him. Mengada-ngada kan? Dia tidur dengan si Babyblue Ashley. Siap peluk-peluk lagi...comellll sangat! :)


"Bestnyaaa perut Abang Achel. Macam belon!"


My baby darling angels....


Later on, I did some grooming also. Dried their fur...Sikat bulu diorang...And gave them Vitamins and Cut the fingernails. Kucing-kucing anda bagaimana? Sesetengah kucing, dengar bunyi air je, dah keluar semua kuku and bersedia nak lari...Tips nye, kalau nak mandikan jugak, kurung dia dalam sangkar kecil, kemudian basahkan dengan paip air dari luar sangkar tu...kemudian, sabunkan...Takde la dapat "saguhati" berbentuk cakar dan luka.... :)  Jangan lupa letak ubat kutu sekali.


The Essential Inventories


Di atas adalah foods and ubat, Vitamins dan antifungal spray. Mula-mula masa bela, memang malas nak ambil kisah benda ni semua. Tapi sebenarnya, Very Important... Look at the food pack above, currently I;m feeding them with Royal Canin Sensible 33. Kenapa? Sebab baru-baru ini, kucing-kucing saya terkena cirit birit...

Sensible ni bagus untuk rawat inner environment dan juga untuk menggemukkan seekor kucing. Tapi harga nya adalah slightly more expensive daripada Royal Canin yang lain.





Look at the pic above. These are the supplements I give to my cats and kittens. Paling kiri sekali adalah Nutripet from Troy. Vitamin ni is highly recommended. Kucing-kucing sangat suka..letak je kat jari, dia akan datang and jilat sampai licin... The rest of the bottles are also Vitamins...B-complex and multivitamins. These will help your cat to increase their appetites and also to ensure their good health and cantik jee bila kita tengok...Gebu dan bulu tak mudah gugur.



Treat your cats as part of your ownself.


Left: Hoya Eye Drops, Ilium Ear Drops, Ubat Kutu


Ini pula adalah ubat telinga. ILIUM EAR DROPS. I suggest you people who own cats to buy this. If you people notice, dekat dalam telinga cats tu ada wax. Yang bahagian yang lebih dalam tu, mesti ada yang tertanya-tanya,


"How to clean this? alahhh cuci yang belah luar je laaaa"


Betul tak? salah tu...Kalau dibiarkan, kutu telinga akan membiak dalam telinga kucing-kucing ni... Ilium Ear drops ni sangat senang nak guna. Titikkan few drops dalam telinga kucing dan rub the ears supaya tak mengalir keluar. Semua wax tu akan cair dan keluar dari dalam telinga kucing-kucing ni. Senang.Tak payah pegi vet semata-mata nak cuci telinga cats. Harga tak ingat, tapi dalam rm 20++ mcmtu...


Orgaderm Spray. Highly Effective.


Apa pula laaa botol kat atas ini? Macam-macam laaa Cik Sabrina ni... Membazir je. hehehe tak laaa.. Ok di atas ni adalah ORGADERM SPRAY. Sangat effective untuk rawat masalah skin disorder pada haiwan. Lagi-lagi kucing atau anjing.

Contohnya, kalau kucing tu ada luka, atau kurap, atau bulu gugur akibat fungus, spray sahaja tempat yang bermasalah dan gosok sampai meresap. Dalam seminggu, you can see the effective result. Seriously recommended. Harga dalam RM 35. Tak payah susah-susah nak beli ubat krim untuk rawat kulit kucing bermasalah, nanti kalau-kalau dia jilat and tertelan, haaa tau-tau je la apa yang jadi seterusnya.



Syringe & Nail Clipper


The above picture is a syringe and also a fingernail cutter for cats. cute kan? Pink lagi... The syringe is important, untuk bagi kucing makan ubat atau air... senang, tak tumpah. And the fingernail cutter is an essential too. Jangan sesekali guna pengetip kuku manusia untuk potong kuku kucing...Nanti menjerit laaa budak-budak tu...


Hari ni, (Ahad), the whole family is going back to our house in Taiping.. So I need to pack and get ready with the cats too! Semua kena ikut... sebab nanti diorang takut duduk rumah sorang-sorang... hehehe


Semoga bertemu lagi dalam post-post yang akan datang.

Gong Xi Fa Chai!


Sabrina.

21 comments:

Betty said...

wow... really good information from u!!! Rin, seriously...akk rs skrg nie most of my leisure time, is spent to ur blog updates!! i'm addicted to cats now...hahaha. Rin, nnt balik citer psl kat kg plak..gelagat diorg naik kete...g vacation...hahaha..

SABRINA Bree said...

Kak Betty : Hehe thanx for following my updates..

Memang seronok dengan kucing ni...

Comel jee muka..nak marah pun tak sampai hati.

Ok i will update pasal diorang kat kampung..hehe

katak said...

like pict ''My baby darling angels....''

Qisha said...

tak pernah cuba orgaderm spray..nanti nak cubala..tq 4 sharing bout this product:)

SABRINA Bree said...

Qisha : try laa....it's very good. :)

No problem..sharing is caring...

:)

Elin said...

OMG u got so many many stuff which I didn't there! I ate Friskies je, and rarely giler take a bath..hehe.. Dan my human mandikan saya dengan air suam, :)

amie said...

kucen saye nak makan whiskas aja..
tu pon yang dalam a pack..
yang daging tuh..
die tanak yang kopok tuh..
huhuhuhuh..
nak bg mandi ade yang susa ade yang senang..kekekee
eh nanti nak tengok pic dorang ramairamai lam kete ley??
u going to taiping aite??
kalau boley la..

SABRINA Bree said...

Elin :

hi Elin...it's ok...as long as your cats are fine..Kucing-kucing I mmg kene mandikan selalu... They live freely inside the house...nnt bucuk! hehehe

SABRINA Bree said...

Amie : Heheh standard la..ada yang suka mandi..ada yang phobia..
ada yang hampir pengsan (belum kena air dah lemas) hahaha


Okayy insya Allah I will... Tggu the next post okayyy

Juz Call Me Sharz said...

wah..ader info yg xtau dpt diketahui..
hehe..
:p
tq 4 sharing..post la pape yg berkenaan lg..

SABRINA Bree said...

Sharz : No problem... :)

I will post more about them and the rest...


hehehe thanx for visiting my blog!

Juz Call Me Sharz said...

ok..
best biler dpt jmpe org same interest..
:d

Kak na said...

U beli kat ne cat tu,kita baru je berjinak-jinak dgn hobi ni,teringin gak nak beli baby cat yg flat face.boleh bagi nama petshop @ kat mana ........Dari kak na

SABRINA Bree said...

Kak Na:

Hi.. TQ for visiting..

Hehe kalau nak survey, try tgk kat mudah.my atau adpost...

tapi slalunya kat petshop, mahal...atau websites cat breeder..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Yg oren tu cute......

Kna said...

Itu no hp kna,lupa la pulak nak bagitahu

Anonymous said...

hi...saya nk beli orgaderm spray...
mcmne nk dptkan ye..sy ade tulis komen kt ur organoderm pic
thanks

SABRINA Bree said...

To Anonymous:

Hi, awak boleh email pada saya : PASSIONPERSIANS@YAHOO.COM

i will reply to u soon. thanks.

sharfielaz said...

sy ketawa sorg2 baca post awak...sy dah lama teringin nak bela persian...tp risau takut tak mampu nk bg perhatian kat dia nanti...tp ni mcm dh addict jek...hehehheehe...kimsalam kat achel n alicia k...

ainmanan said...

mana nak beli ubat kutu tu ye.. slalu ada advamtage n frontline

BLOG'S ADS

Popular Posts

SCRATCH SCRATCH!

Related Posts with Thumbnails

MEZZO FORTE