JOIN MY CATS' FACEBOOK HERE

NUFFNANG!

LOOKING FOR PRODUCTS FOR CATS OR CATS FOR SALE / ADOPTION? CLICK HERE :

FEATURED IN REMAJA MAGAZINE : 1ST MAY 2010 ISSUE

FEATURED IN REMAJA MAGAZINE : 1ST MAY 2010 ISSUE

Wednesday, April 6, 2011

Mengelakkan Jangkitan Kuman / Virus pada Kucing (Kennel Wash by PETdiatric Laboratories)



Salam kepada semua pembaca tersayang! 
Lama tak update kan...? 
Sorry sangat-sangat... Kakak Achel sekarang busy dengan kerja.. 

Sebelum ni, after grad memang bersenang-lenang kat rumah boleh main masak-masak dengan kucing, tapi sekarang dah ada komitmen yang lebih mencabar.. 
**kepada yang masih belajar, saya sangat jeles!**

Okay hari ni nak cerita tentang cara nak elak jangkitan / penyebaran virus atau kuman yang boleh membahayakan kucing. Ada tak antara kucing-kucing korang yang kadang-kadang demam, tak sihat atau selsema, kadang-kadang cirit-birit atau paling teruk, terkena jangkitan virus!

Atau kucing anda yang pada asalnya sihat, tapi tiba-tiba sakit dan kemudian mati tanpa diketahui sebabnya. Selain memberikan vaksin mengikut jadual, kebersihan kawasan persekitaran tempat kucing selalu bermain pun sangat penting. Yelaaa diorang ni keluar rumah tak pakai kasut, kaki ade 4 (tak cukup kasut hehehe) so segala kuman yang melekat dibawa sekali. 

KENNEL WASH by PETdiatric Laboratories
Price : RM 21.90 Only!


Saya nak share tips cara membersihkan / menyahkuman (antiseptic) kandang kucing, lantai atau toys kucing kesayangan. Saya menggunakan KENNEL WASH by PETdiatric. Okay ni bukan nak promote semata-mata nak suruh beli ye, tapi memang, it works and sangat praktikal. 

Kepada yang selalu singgah FANPAGE CASTLE & ALICIA, mesti dah tahu yang kucing-kucing di rumah saya semuanya menggunakan syampu Oxyzen Therapy Conditioning Shampoo by PETdiatric, tap kali ni nak cerita pasal Kennel Wash. Tak ramai yang tahu tentang kegunaan Kennel Wash, mungkin ramai yang ingat Kennel Wash ni cuma syampu sahaja.

Kennel Wash ini merupakan cecair pelbagai guna (multifunctions). Selalunya saya gunakan Kennel Wash ini untuk membersihkan kandang kucing atau lantai pondok kucing di rumah kami. Selain itu, Kennel Wash ni juga saya gunakan untuk membasuh Litter Pan (Bekas Pasir) sebab for sure banyak kuman kat situ. So apa yang saya buat, selalunya saya kosongkan litter pan tu, kemudian saya isikan sedikit air dalam litter pan dan campurkan sedikit cecair Kennel Wash tadi. Biarkan selama 10-20 minit kemudian saya buangkan airnya dan saya tak bilas. Baru laaa saya letakkan semula pasir yang baru.. 


When your cats are healthy and clean, then you'll be happy tooo! 

Untuk kandang kucing pula, apa yang saya buat selalunya saya akan ambil satu botol spray kosong (gunakan je botol febreze yang kosong atau beli di kedai, botol tu basuh bersih-bersih kemudian saya akan masukkan 3 pam (3 pumps) cecair Kennel Wash tu ke dalam botol. Kemudian, penuhkan botol tu dengan air paip, goncang sampai sebati (alaaa mcm bancuh air sirap atau juice biase jeee)

Usage :
Pump out 3 times (kennel wash) into an empty bottle and fill the bottle with water till full. Use it as spray.

Apa yang saya buat adalah, saya akan spray kandang kucing tu secara menyeluruh, spray dinding atau lantai kandang (macam spray air time iron baju okayyy). Tak perlu bilas dan tak perlu risau kot-kot kucing terjilat ke... sebab Kennel Wash ni 100% Organic daripada Pine Oil.. Selain spray pada kandang, selalunya saya akan spray mangkuk makanan kucing dan bekas minuman, kemudian saya basuh bersih-bersih..
Ini sebagai langkah untuk disinfect (nyahkuman) yang ada pada bekas makanan dan minuman kucing.. 


Source : google images

Kakak Achel paling suka spray cecair Kennel Wash ni.. kadang2 kalau boring, I will just go out, take that spray and spray je tempat kucing selalu main... As a result, tempat diorang main jadi wangi and I feel confident yang tempat diorg tu dah mati kuman-kuman yang tak patut ada walaupun saya tak basuh atau tak berus / mop tempat tu.. Ye laaa kadang-kadang kan tak ada masa nak basuh cage kucing... So paling senang, spray je.. kalau nak lagi bersih, lepas spray, lap dengan kain jeee kandang tu (bahagian besi atau tiles), that's what I do.. 

Ohh, lupa nak bagitau. Satu lagi kegunaan Kennel Wash adalah untuk memandikan kucing / anjing yang mempunyai masalah kulit. Kalau kucing anda tu ade kurap atau fungus, gatal-gatal atau apa-apa masalah kulit, mandikan je dengan kennel wash ni. 

I use Kennel Wash to ensure the cleanliness of my cats' playing area and to disinfect.

Ada yang tanya :
"BOLEH KEEE MANDIKAN KENNEL WASH TU KAT KUCING KAKAK ACHEL OII?"

Yeee boleh... Tak beracun pun... Tak menghakis pun... yelaaa mesti ada yang risau, cecair yang digunakan untuk cuci kandang hang pi bagi mandi kucing pulak dahhh kan mengarut ke apaa kakak achel ni? 
Tapi memang boleh. Kennel Wash ini merupakan ceciar disinfectant; cecair untuk mematikan kuman atau segala bakteria. Kucing yang ada masalah kulit, itu disebabkan kuman dan bateria laah kan? So apa yang Kennel Wash ni akan buat adalah mematikan kuman yang ada pada permukaan kulit. So just bayangkan, awak mandikan kucing yang ada masalah kulit tu dengan Kennel Wash, pastu bila kuman tu terkena Kennel Wash tu, semua akan mati dan kulit jadi bersih. No worries, Kennel Wash tak ada chemicals yang bahaya atau beracun. (Tapi jgn la pi bagi minum kat kucing plak kannn)

Kesimpulannya, Kennel Wash is my choice to keep my cats' playing area clean and disinfected, free from bacterias dan membuatkan kakak achel senang hati..tak payah risau lagi pasal rumah kucing yang kotor dan boleh menyebabkan kucing-kucing di ruma kami dijangkiti penyakit pelik-pelik...

Anda dah try Kennel Wash by PETdiatric? Kalau dah, jom share pengalaman anda menggunakannya :)


FEEL FREE TO VISIT OUR ONLINE PET SHOP HERE...!

Nantikan updates akan datang okayyy...
Thanks tauu sebab singgah sini :)

Meoowww~

--sabrina & cats--

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sebarang pertanyaan boleh email ke : 
passionpersians@yahoo.com










2 comments:

Anonymous said...

ni dettol utk kucing, yay!

Anonymous said...

Di mana saya boleh dptkn nya?

BLOG'S ADS

Popular Posts

SCRATCH SCRATCH!

Related Posts with Thumbnails

MEZZO FORTE